Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo bestel je slim en duurzaam online

'Consumenten hebben nauwelijks weet van wat er achter de schermen gebeurt'

Online bestellen is – zeker in coronatijden – ontzettend handig, vindt Hannah. Maar soms vraagt ze zich af hoe duurzaam online bestellen is. Kan het ook anders, op een manier die beter is voor mens en milieu?

Deel:

Van eten tot kleding en van boeken tot vitaminepillen: alles is online te bestellen. Pakketdiensten krijgen het drukker en webwinkels draaien overuren. Toch begint het ook een beetje te knagen. Alle busjes die door de straten van mijn wijk rijden, hebben toch invloed op het milieu. Is het wel goed voor de aarde dat we alles laten bezorgen? Waarom moet iemand ’s nachts mijn bestelling inpakken, zodat ik hem de volgende dag in huis heb? Kan online bestellen ook op een manier die wél goed is voor mens en milieu?

Lokale ondernemers

Janine Hamhuis van Echt Sjaan heeft een webshop en stenen winkel met duurzame dames- en kinderkleding. Haar eerste tip: “Als het niet lukt om naar een winkel te gaan, bestel dan zo veel mogelijk bij winkels in de buurt. Lokale ondernemers hebben het ontzettend nodig om daarin gesteund te worden, terwijl de grote ketens al genoeg omzet draaien. Lokale winkels en restaurants hebben vaker dan je denkt een mogelijkheid om online te bestellen. En het scheelt enorm veel verzendkilometers; zelf bezorg ik binnen Zwolle (waar mijn winkel is) op de fiets.”

Bestel zo veel mogelijk bij winkels in de buurt

Duurzaam

De volgende tip van Janine is om goed te kijken wat je precies koopt. “Duurzame kleding heeft veel minder milieu-impact dan gewone kleding; door het productieproces, de grondstof en de gebruikte chemicaliën is regulier gemaakte kleding enorm vervuilend. Transport is maar een klein onderdeel van het hele proces.  Je kunt dan beter online een duurzaam item bestellen. Zeker als je niet in de buurt woont van een duurzame winkel, want dan is het ook niet zo duurzaam om speciaal daarvoor heen en weer te rijden.”

Retouren

Het online bestellen wordt zo makkelijk gemaakt, dat je het soms bijna onbewust doet. Consumenten hebben nauwelijks weet van wat er achter de schermen allemaal gebeurt. Janine probeert haar klanten zo goed mogelijk te helpen, zodat ze geen dubbele maten hoeven te bestellen. “Soms is het lastig als je net tussen twee maten in zit. Voor mij is het dan geen enkel probleem om telefonisch even de maten door te nemen. Dat kost de klant iets meer moeite, maar je hebt dan niet het gedoe van iets terugsturen.”

Bezorgers

Janine ziet ook dat postbezorgers het in deze tijd ontzettend druk hebben. “Ze moeten binnen een bepaald tijdvak bezorgen, en dat geeft enorm veel druk. Kies daarom altijd voor een afhaalpunt, wanneer dat kan. Dat scheelt de bezorgers veel en het is beter voor het aantal transportkilometers. Wees ook coulant in je levertermijn; als jij je pakketje de tijd geeft, heeft de bezorger meer tijd om het efficiënt te bezorgen. Je kunt je bestellingen ook bundelen met vrienden of buren en zo de hoeveelheid pakketjes minimaliseren.”

Tips voor duurzaam online bestellen

  • Voor 22:00 besteld, de volgende dag bezorgd? Makkelijk, maar bedenk eens wanneer het inpakken en versturen gedaan wordt: juist, ’s nachts. Hoe eerder op de dag je iets bestelt, hoe minder kans je hebt dat iemand ’s nachts voor jou aan het werk moet. Of kies voor bezorging een dag later.
  • Laat je pakketje bezorgen met Homerr. Zij maken gebruik van bestaande bezorgroutes, waardoor er minder busjes hoeven rond te rijden. Je moet vaak iets langer wachten op je pakketje, maar dat heb je er wel voor over, toch?
  • In steeds meer steden en dorpen kun je een fietskoerier voor je laten bezorgen. Dat geeft maar liefst 60% minder CO2-uitstoot dan rijden met een busje.
  • Laat bezorgen bij een afhaalpunt. Juist die laatste kilometers naar jouw huis, kosten de meeste brandstof. Het is dan natuurlijk wel handig om zelf naar dat afhaalpunt te fietsen of lopen, of combineer het ritje met andere boodschappen.
  • Zoek eens uit welke busjes er in jouw buurt rijden en hoe duurzaam deze zijn. Ik ben altijd blij als ik zo’n geel elektrisch DHL-busje voor mijn deur zie stoppen. Waar het kan, kies ik dan ook voor deze vervoerder.
  • Wil je toch iets terugsturen? Hergebruik dan de originele verpakking en breng het pakketje naar een afhaalpunt. Zorg ervoor dat het item nog netjes is, zodat het opnieuw verkocht kan worden.
  • Als je maar één item terugstuurt, is het beter om zelf een klein doosje te gebruiken. Dan neemt je pakket minder volume in het bestelbusje in. Houd dus een paar doosjes op voorraad.

Lees ook: Hoe belangrijk is duurzaamheid vanuit Bijbels perspectief?

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Hannah Zandbergen

--:--