Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo krijg je je puber van de bank af

Je lieve puber lijkt vergroeid met zijn telefoon. Hup, naar buiten, schoenen aan en spelen! Helaas werkt deze methode alleen bij kleine kinderen. Hoe krijg je je kind weer in beweging?

Deel:

Jij voelt het waarschijnlijk kriebelen zodra het ochtendlicht naar binnen gloort. Naar buiten. Die frisse lucht, het gevoel dat je wat van je dag, misschien je leven, maakt. Kijk je naar je puber, dan zie je waarschijnlijk iets heel anders. Onderuitgezakt op de bank, met een schermpje in de hand zit hij te appen. Spoor je hem aan om naar buiten te gaan, zegt-ie: “Wacht even,” of gewoon doodleuk: “Nee, ik wil niet.”

Een heel jaar voor het scherm

Dat onze kinderen (en ook wij) vastgeplakt lijken aan een schermpje is niet vreemd, als je bedenkt dat in een gemiddeld huis al snel een tv, een computer, een tablet, een gameconsole en een mobiele telefoon rondzwerven. Onze kinderen brengen hun hele leven tussen schermen door. Voor het zevende jaar heeft een kind dat nu wordt geboren al een heel jaar voor een scherm doorgebracht. Zijn ze achttien, dan is dit al drie jaar. Als je bedenkt dat nu veertig procent van de jongeren door het gebruik van tablet en telefoon al met een rug van een vijftigjarige door het leven gaat, is de wens om iets schermlozer door het leven te gaan geen ongewone, toch? Maar hoe? Jan-Willem Roseboom van The Family Factory geeft een aantal tips. De belangrijkste: om echt in gesprek te gaan en in het hoofd van je kind te kruipen. Jan Willem: “Dat je laat zien dat je snapt hoe belangrijk het is voor je kind. Als je op zijn level gaat zitten, zal hij ook sneller om je hulp vragen mocht hij vastlopen."

Experimenteer

Laat je kind eens proberen om te leren met alle apparaten aan, en laat hem bijhouden welke cijfers hij heeft. Laat hem zonder apparaten leren en bijhouden wat er dan gebeurt.

Spreek vooral af wat er wel mag.

Hoeveel schermtijd wel? Als hij door deze gezamenlijke afspraak bijvoorbeeld anderhalf uur  schermtijd per dag overhoudt, wens hem daar veel plezier mee en breng hem tussendoor een kop thee.

Maak van je kind een deskundige

Wees geïnteresseerd. Vraag bijvoorbeeld of hij een nieuw level heeft gehaald en laat het hem uitleggen. Overwin je weerstand en probeer echt nieuwsgierig te zijn.

Maak het stopmoment minder heftig

Kondig een kwartier van tevoren aan dat hij zo moet stoppen. Het scherm uit zijn handen trekken is net zo erg als je partner die begint te zappen terwijl jij je favoriete film kijkt.

Kies een reden om online te gaan

Probeer het mediagebruik doelgericht te maken: ‘Ik ga nu een uur mijn game doen, of een half uur op Facebook zitten.’ Dat inkaderen kan helpen om niet eindeloos op het scherm te staren.

En nu naar buiten!

  • Je kind mag bepalen waar jullie naartoe gaan. (Geef van tevoren wel even aan wat het budget is).
  • Verzin iets sportiefs waar niet veel training voor nodig is: bijvoorbeeld roeien, hardlopen of doe hem een paar lessen in de sportschool cadeau.
  • Pubers zijn thrill seekers.  Kermisattracties, klimmen, snowboarden en karten, daar zijn ze vaak dol op. Maak daar gebruik van!
  • Doe de duinstepsafari, ga waterfietsen of lekker ouderwets midgetgolfen
  • Is je kind gek van films en programma’s? Dan moet je natuurlijk samen naar Beeld & Geluid in Hilversum.
  • Maak samen met je kind een lijst van tien activiteiten waar hij blij van wordt. Spreek af om in de komende drie maanden die lijst af te werken.
  • Laat hem een uur lang op het internet zoeken naar wat er in jullie buurt buiten te doen is.
  • Zet je kind achterin de auto, zeg van tevoren niet waar je heen gaat, en rijd richting de Mac drive. Reken maar dat je indruk maakt op je puber.
  • Met je smartphone het bos in is een boek met originele ideeën. Jolande Pikaart heeft apps en websites waarop je kinderen informatie kunnen vinden waar ze tijdens hun boswandeling wat aan hebben. 

Tekst: Maria van Beelen

Wil je weten hoe je je puber vooral níet moet benaderen? Lees dan dit artikel!

--:--