Ga naar submenu Ga naar zoekveld

4: Amersfoort, het jaar 150.000 v.chr

Utrechtse Heuvelrug: kadootje uit de IJstijd

Tijdens de voorlaatste ijstijd of Salien, meer dan 150.000 jaar geleden, kwamen de gletsjers tot aan het midden van ons land. Ze duwden bergen zand en stenen voor zich uit. Dat werden heuvels: de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Onderdeel van die Utrechtse heuvelrug is de Amersfoortse Berg die 44 meter boven NAP ligt.

Deel:

Dat Amersfoort zo hoog ligt hebben we dus te danken aan een andere klimaatsverandering.  Met een stijgende zeespiegel zou dit wel eens een heel waardevol kadootje uit de IJstijd kunnen zijn. hoe dat ging en hoe het er toen uitzag 150.000 jaar geleden? Dat kan je hier zien:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De eerste vaste bewoners kwamen rond 3000 voor Chr. In Amersfoort en richtten hier hun landbouwgronden in. Van deze eerste landbouwers zijn vandaag de dag nog steeds grafheuvels te zien. Zo ligt daar op de top van de Amersfoortse Berg de zogenaamde galgenberg, een verhoging op de Amersfoortse Berg van ruim 3 meter hoog met een diameter van ongeveer 18 meter. In vroeger tijden werden hier ter afschrikking geëxecuteerden tentoongesteld aan een galg. De Galgenberg is zeer waarschijnlijk van oorsprong een grafheuvel. Op zo'n 150 meter verderop bevindt zich nog een grafheuvel.
Vanaf de Amersfoortse Berg heb je een mooi uitzicht over de Geldersevallei waar dus ooit de gletsjer lag en waar wellicht ooit weer water zal staan.
Als Nederland dus ooit onderloopt dan zal Amersfoort ooit wellicht een leuk kuststadje worden. Als de zeespiegel niet al te hoog stijgt tenminste.

4 - Utrecht_hill_ridge_netherlands.svg
--:--