Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Carine werkt bij de dierenambulance

‘Ieder levend wezen heeft recht op hulp.’

Als je aan de dierenambulance denkt, dan denk je al snel aan het redden van dieren uit noodsituaties. Maar er komt meer bij kijken dan alleen dat. Voor het nieuwe EO-programma ‘Op de dierenambulance met…’ gaan een aantal influencers met medewerkers van de dierenambulance op pad om te kijken hoe dit is. Carine Heijsteeg is een van de medewerkers. Ze werkt sinds zeven en een half jaar bij de dierenambulance van de Dierenbescherming in Almere. “Je moet stevig in je schoenen staan, maar toch: alles went.”

Deel:

“Werken voor de dierenambulance is eigenlijk een droom die ik als klein meisje al had. Dan zei mijn moeder altijd tegen me: ‘Nou kind, ga maar iets ander doen.’ Zij wist natuurlijk dat daar geen geld mee te verdienen is. In m’n tienerjaren is die droom toch eventjes weggezakt en ben ik uiteindelijk mijn eigen bedrijf begonnen. Toch mistte ik het wel om onder de mensen te zijn, om samen te werken met collega’s. Ik zag mijn kans schoon en nu werk ik alweer zeven en een half jaar voor de dierenambulance.

Het eerste waar je aan denkt bij de dierenambulance is natuurlijk: de dieren. Maar het is juist ook heel veel contact hebben met mensen. Je hebt met eigenaren te maken van dieren die gewond of overleden zijn of met melders die gewonde wilde dieren melden. Dus daar zit een heel groot stuk contact met de mensen bij en dat maakt het eigenlijk ook erg leuk.

Het ene dier is niet waardevoller dan het ander

Daarnaast zijn er natuurlijk de dieren waar je mee werkt. Het vervoeren van dieren naar specialisten is iets wat we doen, maar we helpen ook heel veel wild, zoals vosjes, reetjes of wilde konijntjes. Denk ook aan vogeltjes in de lente die uit de bomen vallen en ten prooi vallen aan de katten uit de buurt. Alles wat in het wild leeft, zien wij voorbijkomen.

Als de dierenambulance er niet is, dan gebeurt er niks voor de dieren. De meeste mensen vinden zo’n gewond dier toch wat eng. Zij zijn heel blij dat wij dan komen om te helpen. Een dier is ook gewoon een levend wezen dat recht heeft op hulp. Of dat nou een vos is of een duif. Het één is niet waardevoller dan het ander.

Zwanen in de knoop

Afgelopen zomer kregen we een melding dat een gezin zwanen in de knoop zat, letterlijk. Het waren dus twee volwassen zwanen met een stuk of vijf kinderen en ze zaten met z’n allen ingewikkeld in visdraad. Ze zwommen nog wel, maar ze zaten gewoon aan elkaar vast. Uiteindelijk hebben we ze los kunnen knippen en hebben we ze nog nagekeken op snijwondjes, maar die hadden ze gelukkig niet. Tweeënhalf uur later zwommen ze er als een speer vandoor en stonden wij en alle omstanders aan de kant te juichen. Dat was wel een heel mooi moment. We hoefden ze ook niet naar een opvang te brengen, maar ze konden gewoon gelijk de vrije natuur weer in. Dat kost zo’n dier ook zo min mogelijk stress.

Bambi-oogjes

En natuurlijk zijn er ook minder leuke momenten, want het is ook best heftig werk soms. We kregen een keer middenin de nacht een melding van mensen die een ree hadden aangereden. Ze waren er gelukkig bijgebleven, ook zij waren helemaal in shock. Daar aangekomen zagen we dat de achterpootjes van het reetje er zo goed als af waren. Sowieso al een gruwelijk beeld, maar het feit dat het reetje nog zo z’n best deed om weg te komen was echt hartverscheurend. Maar je weet dan dat ‘ie mee moet, dus dat probeerden we zo goed mogelijk te doen, om ‘m bij een dierenarts in te laten slapen. Dan zie je die bambi-oogjes en dan breekt je hart echt. Eigenlijk hoop je dat een aanrijding dan fataal is, zodat het gelijk klaar is, zonder al te veel lijden voor zo’n beestje.

Mooi om te laten zien wat er op het pad van de dierenambulance komt

Voor het EO-programma ‘Op de dierenambulance met...’ zijn vier BN’ers met mij mee op pad geweest. Onder andere YouTuber Nienke Plas en Jill Schirnhofer, bekend van het tekenen en knutselen, hebben hun handen uit de mouwen moeten steken. Mooi om ze zo een hele dag mee te laten lopen en te laten zien wat er op ons pad komt. Of dat er niks op ons pad komt, want ik heb ook begrepen dat er draaidagen waren waarop heel weinig meldingen waren, haha! Eigenlijk is dat natuurlijk goed, want dat betekent dat er geen dieren in nood zijn. De vier die met mij meegingen, waren heel dapper en hebben wat dat betreft echt wel hun eigen grenzen opgezocht. Dat was erg mooi om te merken en fijn dat we op deze manier de dierenambulance hebben kunnen laten zien.”

Vanaf vandaag, 8 februari, zijn de afleveringen van ‘Op de dierenambulance met…’ om 18.15 uur op NPO Zapp te zien.

Foto: ODDAM met Jill Schirnhofer - NPO Zapp

Lees ook: De 10 leukste dierenaccounts op Instagram

--:--