Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'De goede Helper' leert kinderen om te gaan met tegenslagen

De goede Helper: boek vol herkenbare thema's

Hoe kun je al jong weerbaar in het leven staan? En welke rol kan de heilige Geest hierin spelen? Met dat uitgangspunt schreef Sanne Lingstuyl het boek De goede Helper. “Allerlei herkenbare thema’s komen voorbij, zoals vriendschap, faalangst, pesten en eigenwaarde.”

Deel:

“Als weerbaarheidstrainer zie ik dat ouders hun kinderen zo willen opvoeden dat ze krachtig in het leven staan. Tegelijkertijd merk ik dat veel vaders en moeders – christelijk of niet – het lastig vinden dit in de praktijk vorm te geven,” vertelt Sanne Lingstuyl. Omdat ze in veel boeken over het thema ‘weerbaarheid’ de rol van God miste, besloot ze zelf zo’n boek te schrijven. “Het boek De goede Helper gaat over vijftien avonturen die Tom en Eva beleven, waarbij ze leren met tegenslagen om te gaan. Allerlei herkenbare thema’s komen voorbij, zoals vriendschap, faalangst, pesten en eigenwaarde. Dat zijn dingen die vaak op de basisschool al spelen. Gelukkig staan kinderen er niet alleen voor.”

Ik wilde de heilige Geest tastbaar maken

Vriendschap

“De heilige Geest is soms een ondergeschoven aspect van God,” vervolgt Sanne. “Als kind vond ik het pinksterverhaal vooral sprookjesachtig, door de vlammetjes die boven de hoofden van de discipelen verschenen. Ik had niet echt een beeld van wie de heilige Geest was. Later, door cursussen en onderwijs, heb ik Hem beter leren kennen. Ik geloof dat christenen veel meer de kracht van God ervaren als ze naast een band met de Vader en de Zoon ook een vriendschap met de Geest ontwikkelen. Een vriendschap met de heilige Geest is Gods stem in je hart verstaan en dat wilde ik tastbaar maken, juist voor kinderen.”

helper

Hoe maak je de heilige Geest tastbaar in je boek?

“Ik bedacht het personage Hans de (goede) Helper, die de kinderen in elk verhaal van wijze raad voorziet of helpt met de moeilijkheden waar ze tegenaan lopen. De naam ontstond toen ik met mijn gezin naar het strand reed en ‘Jezus is de goede Herder’ van Elly en Rikkert op de radio hoorde. Die titel combineerde ik met Johannes 14:16, waarin Jezus de Helper (in de NBV aangeduid als ‘pleitbezorger’, red.) aan de discipelen belooft.”

“Hans de Helper wordt – ondanks de vriendschapsband die hij heeft met Tom en Eva – telkens aangesproken met ‘U’, omdat ik het belangrijk vind dat het ontzag voor God duidelijk in de verhalen terugkomt.” Tegelijk is de heilige Geest heel toegankelijk, vindt Sanne. Voor iedereen. “De heilige Geest kan voor iedereen iets betekenen, of je nu uit de pinksterhoek komt, een gereformeerde achtergrond hebt of zelfs geen band met de kerk hebt. Zo kreeg ik ook positieve reacties van mensen die niet gelovig zijn, maar de lessen voor hun kinderen uit het boek waarderen. Ik hoop dat De goede Helper zo een handreiking mag zijn voor gezinnen en dat mensen mogen ontdekken dat de goede Helper je kracht wil zijn, hoe jong je ook bent.

Tekst: Lukas ten Napel
 

De goede Helper’, Sanne Lingstuyl, Buijten en Schipperheijn, 128 blz., € 12,99

--:--