Elbert Smelt in Kerk en ik: 'Wat is de impact van corona op de kerk?'
11 februari 2022 · 10:24
Update: 19 november 2024 · 14:40
Het is bijna twee jaar nadat we de eerste berichten over corona in Nederland hoorden. Wat heeft de pandemie betekent voor de kerk? Elbert Smelt gaat in het nieuwe seizoen van de podcast Kerk en ik op een persoonlijke zoektocht naar de impact van de pandemie op het gemeenteleven, maar ook op zijn eigen kerkgang. Hij gaat hiervoor in gesprek met zijn vrouw Linda en theoloog Miranda Klaver.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Elbert: 'Vooral die begintijd, toen we net de eerste berichten over corona hoorden, was angstig. Ik heb mijn ouders een kaart gestuurd met de intentie dat mócht er iets gebeuren, dat het goed is. En dat ik van ze hou'. Linda: 'Het was een vervreemdende tijd. Corona heeft er ook voor gezorgd dat we ons realiseerden dat we iets aan de wereld wilden laten zien wat hoopvol is, en missievol. Dat is een van de redenen geweest dat we naar de Bijlmer zijn verhuisd. Je wilt niet alleen in je huisje opgesloten zitten, je wilt je leven delen. Daar is het idee geboren om in de woonvorm te leven waarin we nu zitten.' Elbert: 'Het clubje waarmee we toen samenkwamen, kon gewoon doorgaan, vanwege de kleine setting. De voordeuren kregen gezichten. Als de kerkmuren afbrokkelen, ben je misschien wel meer kerk dan ooit. Ik vind mijn relatie met de kerk soms lastig. Je kunt het niet alleen, maar het instituut werkt ook allergie en vooroordeel op''
Leegloop
Miranda Klaver: 'De pandemie heeft de leegloop van de kerk versneld. Het legt bloot hoe mensen zich verbinden met geloofsgemeenschappen. Veel mensen gingen uit gewoonte en op het moment dat alles stil komt te liggen, komt er een moment van reflectie waarin sommige mensen andere keuzes gaan maken. Die bezinning gold ook voor voorgangers, wat wat doen ze eigenlijk op de zondag? En op welke manier willen mensen betrokken zijn? Hopelijk geeft dat aanleiding voor gesprek, een belangrijk gesprek. De onlinediensten zijn geen oplossing, meer een extra. Kerken zijn gaan realiseren: wat communiceren we en wie kijkt er mee? Is onze boodschap ook relevant voor de mensen buiten de kerk? Het heeft een belangrijke verschuiving teweeggebracht.'
Over de podcast Kerk en ik
Deze podcastserie is een virtuele thermometer in de kerk. Hoe reageert de kerk op veranderende omstandigheden? Heeft de opgroeiende generatie straks nog iets met de kerk? Hoe ziet de kerk van morgen eruit? Welke positieve ontwikkelingen zijn er te zien? De presentatie is in handen van Elbert Smelt.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.
Lees onze privacyverklaring.