Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het is vandaag Driekoningen. Wat is dat eigenlijk?

Een kort overzicht van het onbekende, christelijke feest

Vandaag is het Driekoningen. Een christelijk feest, maar wat is het eigenlijk? En zijn er mensen in Nederland die hier aan mee doen?

Deel:

In het westen vieren veel christenen op deze dag de komst van de drie Wijzen uit het Oosten bij Jezus. In de loop van de tijd kregen deze drie wijzen ook namen: Caspar, Melchior en Balthasar. Ze staan eigenlijk voor de niet-Joden, voor de buitenstaanders of de ‘heidenen’, die Jezus zien. Eigenlijk wordt dus de bekendmaking van Jezus aan de wereld gevierd.

De ‘Openbaring van de Heer’ wordt Driekoningen ook wel genoemd. Daarmee geeft het vieren van Driekoningen ons een mooie boodschap. Misschien zouden we hier in Nederland wel meer aandacht aan mogen geven: vieren dat Jezus aan ons werd getoond.

Kerst
Vroeger, rond de vierde eeuw, werd het kerstfeest niet op 25 december maar op 6 januari gevierd. Toen het kerstfeest in de vierde eeuw werd verplaatst naar 25 december bleef het Driekoningenfeest staan. Toch zijn er nog steeds oosterse christenen die Kerst vieren op 6 januari.

In veel Europese landen krijgen de mensen vandaag vrij. In Spanje wordt het feest bijvoorbeeld groots gevierd, maar ook in Zweden en enkele deelstaten in Duitsland doen er aan mee.

Nederland
In Nederland hoor je niet veel over Driekoningen. Toch zijn er verschillende plekken waar het feest wordt gevierd. Zo worden er bijvoorbeeld optochten gehouden waarbij kinderen verkleed als koning, vergezeld door kamelen, herders en Jozef en Maria, door de stad lopen. Maar ook verschillende kerken gaan niet aan het feest voorbij en houden speciale diensten.

--:--