Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ingeborg ter Laak: ‘Op de basisschool zei ik dat ik secretaris-generaal van de VN wilde worden’

Nu haar jongste dochter het huis uit is, ziet Ingeborg ter Laak (51), nummer twee op de lijst van het CDA voor het Europees Parlement, ernaar uit om Zoetermeer te verruilen voor Brussel. Een meisjesdroom die uitkomt. Wie is deze vrouw?

Deel:
Hoe zou uw directe omgeving u omschrijven?

“Mijn gezin zou zeggen dat ik bevlogen en betrokken ben en de dingen met volle aandacht doe. Ik wil altijd het juiste doen voor iedereen en ben voortdurend op zoek naar hoe je dat zo goed mogelijk kunt doen. Mijn man en kinderen voorzien me van feedback en moedigen me regelmatig aan om af en toe  ‘Ingeborg-dingen’ te doen.”

Wat zijn dat, ‘Ingeborg-dingen’?

“Lekker  hardlopen of een stuk fietsen samen met mijn man. Dan nemen we een thermoskan koffie mee, dat vind ik heerlijk. Dat is overgebleven uit de corona-tijd. Natuurlijk kun je ook koffiedrinken in een restaurantje, maar juist dat picknicken vind ik heel gezellig. Ik kan daar intens van genieten.”

U bent nu wethouder in Zoetermeer, maar u wilt graag naar Brussel. Waarom?

“Als wethouder voer ik heel veel maatregelen uit die in Brussel zijn bedacht. Soms is het een voordeel om in Europees verband samen te werken, denk bijvoorbeeld aan het inkopen en verdelen van de vaccins in corona-tijd, of afspraken maken op het gebied van milieu en klimaat. Maar soms denk ik: nou Brussel, hier bemoeien jullie je iets te veel met de details. Bijvoorbeeld over hoe de lichtinval moet zijn bij de bouw van bepaalde gebouwen. Als wethouder heb ik daarmee te maken gehad. Ik denk dat ik met mijn achtergrond Europa heel goed kan verbinden aan onze eigen dorpen en steden.”

Soms denk ik: Brussel, jullie bemoeien je teveel met de details
U schrijft op de website van het CDA dat u het als een ‘roeping’ ervaart om lid te worden op het Europees Parlement, leg eens uit?

“Toen ik op de basisschool zat, moesten we in de klas een keer opschrijven wat je later wilde worden. De meeste kinderen schrijven dan dingen op als zuster, juf of brandweer. Ik schreef op: secretaris-generaal van de VN. Ik wilde toen al de wereld een beetje mooier maken. Afgelopen jaar kwam dit op mijn pad. Nu mijn jongste dochter het huis uit is, past deze baan privé ook heel goed. Ik zie ernaar uit om het verschil te gaan maken in het Europees Parlement.”

Welk thema is voor u persoonlijk het belangrijkst?

“Het is een heel onrustige tijd op dit moment. Het belangrijkste thema voor de komende periode zal veiligheid zijn. Ik denk dat we ons niet genoeg bewust zijn van de afhankelijkheid van landen buiten Europa. Dat maakt onze veiligheid en voorziening op bepaalde punten kwetsbaar. Het is belangrijk om elkaar vast te houden en sterker te worden.”

Een ander thema waar u zich hard voor maakt is gendergelijkheid, waar komt die drive vandaan?

“Ik ben bijzonder allergisch voor oneerlijkheid en ik ben voor gelijkwaardigheid. Ik vind het belangrijk dat vrouwen de kans krijgen om te kiezen hoe ze hun carrière en hun leven willen inrichten. Die gelijkwaardigheid geldt wat mij betreft voor mannen en vrouwen, maar ook voor andere groepen. Het is belangrijk om naar elkaar te luisteren en het beste te kiezen voor iedereen. Juist nu, in een tijd waarin veel groepen mensen tegenover elkaar staan. Bij het CDA streven we de milieudoelen bijvoorbeeld keihard na, maar we moeten er tegelijk voor zorgen dat onze boeren, en daarmee ook onze voedselproductie, niet in de knel komen. Het gaat allemaal hand in hand.”

Ik vind het belangrijk dat vrouwen de kans krijgen om te kiezen hoe ze hun carrière en hun leven willen inrichten
Hoe vindt u de juiste balans tussen werk en privé?

“Door me er heel erg bewust van te zijn. Er wordt aan alle kanten aan je getrokken. Als je werkt en een gezin hebt, dan moet je per definitie een hele goede time-manager zijn. Werk kan soms heel dwingend zijn in de agenda, maar afspraken met jezelf of anderen kun je ook gewoon agenderen. Bij mij staat er op vrijdagavond dus in de agenda: iets leuks met de familie doen. Regelmatig stel ik mezelf de vraag: wat kost me energie, wat levert me energie op en is dat nog in balans? Daarnaast ga ik af en toe naar de kerk. Dat is voor mij ook een moment om even stil te staan en te reflecteren.”

Campagnetijd is een drukke tijd, hoe houdt u dat vol?

“Ik ben natuurlijk nog wethouder, daarnaast voer ik campagne voor de Europese verkiezingen. Eigenlijk past dat niet allebei in de agenda, het zijn twee banen naast elkaar. Maar gelukkig is het erg leuk en voel ik me enorm gedragen door het CDA en mijn stadsbestuur. Dat maakt dat het lukt. En heel eerlijk: het weekend na de verkiezingen ga ik heel lang in mijn bed liggen.”

Het weekend na de verkiezingen ga ik heel lang in mijn bed liggen
Waar haalt u uw inspiratie vandaan?

“Uit de samenleving. Uit de dingen die ik op straat zie, als ik boodschappen doe, vrijwilligers ontmoet. Wat vertellen de mensen die ik tegenkom mij? Hoe kan ik voor deze mensen van betekenis zijn?”

In wie ziet u een voorbeeldfiguur?

“In best veel mensen. Ik heb veel bewondering hebben voor bijvoorbeeld Hanke Bruins Slot. Ik vind het knap hoe zij als minister van Buitenlands Zaken internationaal haar plek heeft gevonden. Maar ook voor mensen als de atlete Femke Bol kan ik bewondering hebben. Als ik haar zie lopen met die passen, die benen die zo hoog gaan, de tijden die ze neerzet en welke energie ze uitstraalt, dan kan ik daarvan genieten. Er gaan jaren van focus en training aan vooraf. Wat een bevlogenheid!”

Als politicus jaag je altijd wel mensen tegen je in het harnas. Hoe gaat u daarmee om?

“Ik jaag niemand tegen me in het harnas. Ik probeer juist belangen bij elkaar te brengen. Dat betekent niet dat ik altijd het belang dan de individuele bewoner kan behartigen, maar ik probeer wel altijd begrip te hebben voor de persoon die tegenover me  staat. Ik wil altijd naar het algemene belang op de langere termijn te kijken. Als bestuurder moet je soms moeilijke beslissingen nemen. Ik denk dat het daarom belangrijk is om visie te hebben, koersvast te zijn en goed uit te leggen wat je doet.”

De Europese verkiezingen zijn voor veel mensen nogal een ver-van-mijn-bed-show. Waarom is het volgens u belangrijk om wel te gaan stemmen?

“Het is zo zonde dat dit zo is! Ik zou tegen iedereen willen zeggen: laat je stem horen! Jíj bepaalt wie er in Brussel zit. Wat er in Brussel gebeurt, raakt iedereen. Van afspraken over data-roaming op je mobiel tot grote thema’s als klimaat en veiligheid. Beleid maken stopt niet bij de grens, daar is Nederland te klein voor. We moeten dit met elkaar doen.”

In aanloop naar de Europese verkiezingen portretteert Eva drie vrouwen die zich inzetten voor verschillende politieke partijen. Ingeborg ter Laak (CDA) is het derde portret. Lees hier ook het interview met Anja Haga (CU) en Anja Hazekamp (PVD)

Interview & Tekst: Francien van der Valk

--:--