Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: boeken voor de 40-dagentijd

Op zoek naar een boek voor de 40-dagentijd? Marieta zet een aantal boeken op een rijtje die je deze vastentijd zou kunnen lezen.

Deel:

Woensdag begint de 40-dagentijd die vooraf gaat aan Pasen. Sinds een paar jaar maak ik er een gewoonte van om te vasten: in mijn geval van vlees, alcohol, koffie, suiker en cola. Eigenlijk alles waarmee je jezelf een even een tijdelijke oppepper geeft. Ik probeer na te denken over mijn consumptiegedrag (zo koop ik sinds de vastentijd van 2018 bijna alleen nog maar kleding die fair geproduceerd is) en ik probeer een boek te lezen dat bij deze periode van bezinning past en me iets leert over God.

Nu is het aan jou om te bepalen hoe je de 40-dagentijd invulling geeft: dat kan op veel manieren en er zijn prachtige (online) retraites beschikbaar. Maar vind je het fijn om je op een boek te focussen, dan kan ik je deze echt aanraden.

afbeelding
afbeelding.

Liturgie van het alledaagse, Tish Harrison Warren, Van Wijnen, 195 blz, € 19,95

De anglicaanse priester Tish begon in de 40-dagentijd om dagelijks haar bed op te maken en om op dat opgemaakte bed een kort moment van rust te nemen, in plaats van scrollend te wakker worden. Zo ontdekte ze de liturgie in haar dagelijkse leven en leerde de schoonheid ervan te zien én de lessen die we daardoor kunnen leren over God.

afbeelding
afbeelding.

Zeg het tegen God, Luigi Gioia, Kok, 248 blz, € 17,99

De Italiaanse benedictijn Luigi Gioia daagt je in dit boek uit om (weer) te gaan bidden. Hij staat stil bij wat Jezus zijn discipelen leerde en voorleefde over het gebed en weet dat op een heel toegankelijke manier te beschrijven. Zijn belangrijkste tips: hou het kort, simpel, doe het vaak en wees echt.

afbeelding
afbeelding.

Help, dank, wow, Anne Lamott, Kok Boekencentrum, 112 blz, € 14,99

Anne Lamott is een van mijn favoriete schrijfsters omdat ze zo ontzettend origineel, gevat en humoristisch over haar geloof kan schrijven. Een geloof dat ze met vallen en opstaan ontdekt en probeert vast te houden. Dit boekje over bidden gaat over de drie belangrijkste gebeden die we kunnen doen: om hulp vragen, dankbaar zijn en je verwonderen over de wereld om je heen.

afbeelding
afbeelding.

Het vergeten evangelie, Reinier Sonneveld, Buijten & Schipperheijn, 296 blz. € 19,90

Deze mag natuurlijk niet ontbreken tussen de 40-dagenboeken. Reinier zet in dit boek een nieuwe versie uiteen over de betekenis van de kruisiging van Jezus. En hij zet dit goede nieuws af tegen de andere evangeliën van onze tijd: die van de politiek, van religies en van de technologie.

Anders, lijviger, maar in dezelfde lijn als Reinier is het boek over de kruisiging van de Britse theoloog NT Wright. In De dag dat de revolutie begon gaat hij diep in op het waarom van de dood aan het kruis van Jezus.

afbeelding
afbeelding.

Dit is geen verdediging, Francis Spufford, ten Have, 224 blz, € 20,99

Geen nieuw boek, maar naar mijn bescheiden mening nog steeds een van de beste, meest spitsvondige boeken over het christelijke geloof. Geen verdediging van de waarheid, maar wel een uitleg waarom geloof een diepe betekenis geeft aan liefde, menselijk falen en andere emoties.  

afbeelding
afbeelding.

How the Bible actually works, Peter Enns, Hodden & Stoughton, 304 pagina’s, € 17,59 (alleen Engels)

Het meest recente boek van de Amerikaanse oudtestamenticus Peter Enns is niet in het Nederlands verschenen. Maar het is wel zeer de moeite waard (wat Amerikaanse grapjes daargelaten). Peter laat in zijn boek zien dat de Bijbel niet een handleiding of boek met regels is, maar een boek dat krachtige lessen bevat waardoor we geestelijk kunnen groeien. Houd je van bijbelwetenschap en achtergronden over bijbelboeken, dan is dit boek iets voor jou. Peter maakt duidelijk dat er geen juiste manier is om de Bijbel te lezen, maar dat er in die oude verhalen die niet altijd letterlijk gebeurd kunnen zijn, een God verscholen zit die zich wil laten kennen.
Lees je liever in het Nederlands? Dan kun je een eerder boek van Enns proberen dat wel in het Nederlands is vertaald: Omdat de Bijbel het zegt. 

afbeelding
afbeelding.

Saying yes to life, Ruth Valerio, Spck Publishing, 192 blz € 10,31  (alleen Engels)

Ruth Valerio kun je komende zomer zien en horen op Graceland Festival. Wellicht een goede reden om haar boek te lezen. Je bevindt je dan trouwens in goed gezelschap: ook de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, gaat het lezen in deze vastentijd. Ruth beschrijft in dit boek wat het betekent om Jezus te volgen. Ze beschrijft het verhaal van de schepping aan de hand van thema’s als licht, water, seizoenen, de mens, sabbatsrust en brengt ze in verband met het milieu en sociale gerechtigheid.

afbeelding
afbeelding.

Miracles and other reasonable things, Sarah Bessey, Darton, Longman & Todd Ltd, 192 blz, € 12,88 (alleen Engels)

De Canadese schrijfster Sarah Bessey vertelt in deze ‘theologische memoires’ hoe een auto-ongeluk haar leven voorgoed veranderde. Ze moet leven met chronische pijn, belandt in Rome en heeft daar een wonderlijke ontmoeting met katholieke geestelijken. Op een ontroerende manier vertelt ze hoe ze leert leven met lijden en vreugde en hoe ze daarin worstelt met God. Achterin heeft ze ook een hartverscheurende herinnering geschreven voor haar overleden vriendin, schrijfster Rachel Held Evans.

afbeelding
afbeelding.

The Wisdom Jesus, Cynthia Bourgeault, Shambhala Publications Inc, 224 blz, € 15,38

Wil je echt even iets anders lezen, dan is dit goede optie. Cynthia Bourgeault is episcopaal priester en een moderne mysticus én onder andere verbonden aan het Center for Action and Contemplation van Richard Rohr. In Wisdom Jesus beziet ze Jezus en de parabels die hij vertelde vanuit de oosterse wijsheidstraditie. Een prikkelende zienswijze die je aan het denken zet.

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--