Lieve kiezer, kun je een beetje consequent zijn?
15 september 2023 · 08:59
Update: 15 september 2023 · 09:36
Natuurlijk, politici en politieke partijen veranderen regelmatig van standpunt:
• Rob Jetten was als D66’er tegen kernenergie, hij werd minister in een kabinet dat voor kernenergie is – en is nu zelf ook voor.
• Mona Keijzer sloot als CDA-lid samenwerken met de PVV uit, nu ze bij BBB zit niet meer.
• Dilan Yeşilgöz sloot als VVD-vertegenwoordiger onder Mark Rutte samenwerking met de PVV uit, nu ze zelf de baas is niet meer.
• Eric van der Burg is hartstochtelijk voor de spreidingswet, maar staat hoog op de lijst van de VVD die (in deze vorm) tegen de spreidingswet is.
• De ChristenUnie ging vorig jaar akkoord met uitstel van gezinshereniging voor vluchtelingen, deze zomer liet de partij het kabinet vallen op (ongeveer) hetzelfde punt.
• Yesim Candan solliciteerde als Kamerlid – eerst bij het CDA (2016), toen (naar verluidt) bij Forum voor Democratie (2018), en nu bij D66 – waar ze in het verleden allerlei kritische dingen over heeft gezegd... Inmiddels heeft ze zich teruggetrokken van de lijst vanwege die voorgeschiedenis.
• Jesse Klaver en zijn GroenLinks stapten ooit uit een formatie omdat ze niet konden leven met migratiedeals. In het verkiezingsprogramma van Verenigd Links (PvdA en GroenLinks) is de verenigde partij niet langer tegen migratiedeals.
• De ChristenUnie was lang tegen (bijna) gratis kinderopvang, toen vóór en in het nieuwste programma zitten ze ertussenin: twee dagen gratis.
Als ik langer zou nadenken, zou ik meer voorbeelden kunnen bedenken. Laat helder zijn: alleen mensen zonder ideeën veranderen nooit van idee. Dus van mening of standpunt veranderen mag. En uit bovenstaand lijstje blijkt dat vrijwel alle partijen zich er schuldig aan maken. Wat mij altijd wel helpt: een goede uitleg waarom je van mening verandert. Daar ontbreekt het vaak aan.
Ik wil nu vooral iets zeggen tegen jou als kiezer: natuurlijk staat het je vrij om elke verkiezing op een andere partij te stemmen. Je mag zweven. Maar dat heeft wel gevolgen: partijen worden onzeker.
Je zult maar D66-politicus zijn: bij de verkiezingen van 2021 beloond met 24 zetels, daarna in het coalitieakkoord een groot deel van je verkiezingsprogramma waargemaakt en kijk nu eens naar de peilingen: tussen de 6 en 10 zetels. BBB werd megagroot bij de Statenverkiezingen (omgerekend 32 zetels), verzilverde die winst in de provincies en is nu gehalveerd in de peilingen.
Wat moet je daarmee als politieke partij?
Kortom: lieve medekiezers, zullen we zelf ook een beetje consequent zijn?
Meest gelezen
- 70+ en influencer: ‘Toen mijn kat overleed, kreeg ik honderden lieve reacties’
Het social media-account van Jan van den Bosch groeit met de dag
70+ en influencer: ‘Toen mijn kat overleed, kreeg ik honderden lieve reacties’
- Oma Mia en kleindochter Bibi gaan viraal met oer-Hollandse recepten
‘Ik dacht dat TikTok iets met kippen was’
Oma Mia en kleindochter Bibi gaan viraal met oer-Hollandse recepten
- Marinthe was zwanger van een drieling, totdat één kindje overleed in haar buik
Persoonlijk verhaal
Marinthe was zwanger van een drieling, totdat één kindje overleed in haar buik
Lees ook
- Column TimZingt: 'Dit examenjaar draait niet alleen om mei, maar om míj'
Column TimZingt: 'Dit examenjaar draait niet alleen om mei, maar om míj'
- Mama Mirjam: ‘Ik wens dat we vriendjes blijven!’
Column
Mama Mirjam: ‘Ik wens dat we vriendjes blijven!’
- Krijg je ook geen genoeg van ‘Meer dan verwacht’? Ontdek de extra’s!
Wil je weten
Krijg je ook geen genoeg van ‘Meer dan verwacht’? Ontdek de extra’s!
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.