Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Met deze 6 tips word je een (meer) ontspannen ouder

Huil, vertrouw, laat los

‘Ik wil niet naar school!,’ brult je kind je toe. Het is tijd om te gaan en je dochter weigert te vertrekken. Voordat je het weet sta je terug te brullen. Ondanks je goede voornemens. Het is één uur ’s nachts en je puber heeft nog steeds niets van zich laten horen. Om twee uur komt hij aanzakken, en jij bent in alle staten. Herkenbaar? Soms lijkt het alsof het andere ouders zo goed afgaat en jij het ouderschap helemaal verkeerd oppakt. Daarom delen we deze tips. Voor herkenning en wat meer ontspanning.

Deel:

Tip 1 : Heb vertrouwen

‘Je moet je kind gewoon overal mee naartoe nemen, daar wordt hij lekker flexibel van.’ Of: ‘Jij reageert ook altijd zo begripvol, wees wat strenger.’ Adviezen zijn vaak goedbedoeld en ze kunnen werken bij een ander. Maar laat je niet onzeker maken. Jij mag vertrouwen op jouw intuïtie. Opvoedingsexpert Eva Bronsveld schreef een boek over temperamentvolle kinderen en tipt:

‘’Als je zelf weet wat werkt bij je kind, vertrouw daar dan op. Natuurlijk is er niets mis mee om open te staan voor de mening van een ander, daar kun je immers van leren, maar jij kent je kind het beste. Misschien zou die andere ouder het wel heel anders aanpakken als hij jouw kind opvoedde, en wie weet zou dat nog wel werken ook. Maar die andere ouder voedt jouw kind niet op, dat doe jij. Jij bent de ouder van je kind en jij weet vaak het best wat hij nodig heeft. Als je echt ergens over twijfelt, vraag dan raad of advies aan mensen die weten hoe het is om een temperamentvol kind op te voeden.’’


Eva Bronsveld, Temperamentvolle kinderen, Kosmos uitgevers, 256 blz., € 23,99

Tip 2: Weet wanneer je mag loslaten

Wat kun je als ouder de lat toch hoog leggen voor jezelf. Het internet staat vol met opvoedtips en ook ouders onderling kunnen elkaar soms gek maken met ingewikkelde traktaties, gestylde kinderkamers of perfecte plaatjes op sociale media. Maar denk ook aan overtuigingen die jij vroeger hebt meegekregen als kind. Omdenker Berthold Gunster helpt je keuzes te maken in het loslaten van bepaalde denkbeelden.

“Onze kinderen loslaten is misschien wel een van de pijnlijkste opgaven. Gelukkig kunnen we tot op zekere hoogte invloed uitoefenen op ons (on)geluk. Sommige dingen kunnen we bewust leren loslaten. Wat te denken van traktatiestress? Waarom staan (vooral) moeders tot midden in de nacht te knutselen op komkommerkrokodillen, rijstwafelschapen of bananendolfijntjes?

Overweeg voor jezelf eens de volgende overtuigingen. Hoe zou het zijn om ze los te laten?

Je kinderen piekfijn aankleden voor familiebezoek.
Kerst vieren met de hele familie.
Je zoon die naar de havo moet.
Je kind verplichten een sport te kiezen.
Je kinderen allemaal exact hetzelfde behandelen.

Van al deze denkbeelden – en nog vele meer – kun je je afvragen hoe zou het zijn om ze los te laten? Geven ze me energie en inspiratie of leiden ze vooral tot frustratie en het (voortdurende) gevoel tekort te schieten? In dat laatste geval: laat ze los.’’

Omdenken in opvoeding, Berthold Gunster, Lev, 64 blz., € 5,-

Het beste van Opgroeien & Gezin tweewekelijks in je mail?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

Tip 3: Laat die tranen lopen

Al vanaf de zwangerschap kunnen er allerlei verwachtingen ontstaan. Reclames doen het lijken alsof het ouderschap altijd heel mooi is. Blije ouders achter een trendy kinderwagen. Een moeder met glanzende haren en rustige baby in haar armen. Vakantieparken die foto’s delen van een vader die lachend met zijn puberzoon een sport beoefent. Supergezellig. Die momenten bestaan en zijn heel fijn. Maar die andere momenten, of soms langdurige fases, zijn er ook. Dagen waarop je de verbinding met je kind of met jezelf even kwijt lijkt te zijn.

Schrijfster Miloe van Beek raadt aan om je op zulke moment niet groot te houden.‘’Zit je niet op een roze, maar zwarte wolk, huil dan niet zoals ik in je eentje in je bed, slik je tranen niet weg als je ongevraagd advies krijgt, maar huil. In de supermarkt, op het consultatiebureau, bij de slager, bij familie, bij vrienden. Huil. En laat je troosten."

Miloe van Beek, Doorbreek de cirkel, waarom opvoeden over jezelf gaat, Kosmos uitgevers, 192 blz. € 21,99

Tip 4: Neem rust voor jou en je kind

Elk kind is anders. Sommige kinderen zijn wat gevoeliger dan anderen. Niet altijd wordt dat begrepen, zo ervaarde Annemarie Geerts, moeder van acht kinderen. Zij bedacht daar een handigheidje op waarbij zij gelijk zelf even kon bijkomen.


Als een kind even bij me kwam zitten om te ontprikkelen tijdens een familiebijeenkomst, was er altijd wel weer een oom of tante die het niet begreep en gekke dingen deed om hem af te leiden. Gekke bekken trekken, kietelen, het was allemaal goed bedoeld, maar het probleem werd dan alleen maar groter. Onze omgeving vond het lastig ermee om te gaan. Ik ging vaak met het betreffende kind even naar buiten. Een luchtje scheppen. Ik vond het zelf ook heerlijk om even uit de drukte te zijn.’’

Annemarie Geerts, Komt goed, Cargo, 224 blz., € 20,99

Tip 5: Maak het kleiner

Soms wil je bepaalde dingen anders aanpakken in de opvoeding. Ook als ouder blijf je immers nieuwe dingen leren. Maak nieuwe voornemens kleiner en de slagingskans groter met deze tip van psycholoog Tessa Heinhuis.


“Je hoeft niet gelijk een marathon te lopen, een keer de trap op en af rennen is voor vandaag al genoeg en daar mag je trots op zijn. Breek je nieuwe gewenste gedrag af in kleine stukken. Hoe kleiner je eerste stap, hoe beter. Je bent dan gemotiveerder om het de volgende weer te doen of om een tweede stap te zetten.

Vers eten koken voor je gezin? Begin met een fruitbordje als toetje.
Meer slapen? Ga een kwartier eerder naar bed.
Duurzamer leven? Laat een lamp uit.
Elke ochtend stress om op tijd te komen: sta zes minuten eerder op.
Minder op sociale media kijken: leg je telefoon weg na zeven Stories te hebben gezien

De gouden regel als het gaat om gewoontes en nieuw gedrag aanleren: het moet je in het begin niet langer dan twee minuten kosten.”

Toe aan gedragsverandering? Bekijk Eva's online training 'Groeien in goede gewoontes'.

Happy mom, Tessa Heinhuis, Kosmos Uitgevers, 208 blz., € 21,99

Tip 6: Valt het ouderschap tegen? Weet: je bent normaal

Soms is het ouderschap zwaar, niet leuk, vervelend zelfs. Je wil rust en twijfelt of je het allemaal wel goed doet. Of je het überhaupt wel kan; opvoeden. Vervolgens kun je je daar weer schuldig en onzeker over voelen. Moet je het niet altijd leuk vinden om ouder te zijn? Goed nieuws: je bent niet alleen en je bent harstikke normaal. Mirjam Meek spreekt als klinisch psycholoog heel veel moeders die worstelen met het ouderschap. Voor hen heeft ze de ontspannen boodschap:

‘’Ik kan het wel van de daken schreeuwen. Het is normaal dat je af en toe geen zin hebt in je kind. Het is niet gek als je het liefst een week in je eentje in een hotel wilt slapen. Dat je relatie even niet zo spannend is, hoort ook bij deze fase. Zelfs als je af en toe denkt: ik wil dit niet meer, ben je nog steeds een heel normale moeder.’’

Mirjam Meek, De verwachting voorbij; eerlijke verhalen over moeder worden, Thomas Rap, 208 blz., € 23,99

Lees ook: 'De verwachting voorbij': Mirjam Meeks boek met eerlijke verhalen over moeder worden

--:--