Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Niet duur, wel duurzaam

5 oktober 2022 · 21:52

Update: 5 oktober 2022 · 22:05

Je hoort het overal om je heen: ‘denk om het klimaat’. Natuurlijk wil je duurzame keuzes maken, maar soms lijkt het vooral heel veel gedoe en een bult geld te kosten. Gelukkig zijn er ook manieren om zowel het milieu als je tijd en portemonnee te sparen.

Eva-redacteur Lonneke ging op zoek naar makkelijke en duurzame alternatieven voor maaltijden, kleding en huishouden. Hieronder vind je een aantal tips van haar beste tips.

Huishouden

In huis voelt het soms zoveel makkelijker om voor een minder duurzame optie te gaan. Natuurlijk doen de meeste mensen hun best om keurig het afval te scheiden. Maar zeg nu eerlijk, wie heeft er zin om door de regen naar de groene kliko te lopen voor één mandarijnenschil? Zo belandt het gft-afval toch snel in de prullenbak. Wat een uitkomst vond ik een gft-bakje op het aanrecht. Er zijn speciale bakjes te krijgen die geen geuren doorlaten. Zo kun je de hele dag het afval opsparen en hoef je maar één keer naar de container te lopen. Scheelt je ook nog eens een boel ruimte in de prullenbak, waardoor je de vuilniszak minder vaak hoeft te vervangen.

Een andere manier om het huishouden duurzamer te maken is met het ‘zuinig’ schoonmaakmiddel van de Zeeman. Je koopt één keer een fles en kan die vervolgens keer op keer vullen met een beetje poeder aangelengd met water. Dat scheelt een hoop verpakkingsplastic én je hoeft niet iedere keer die zware flessen schoonmaakmiddel mee te slepen vanaf de winkel. Het poeder komt in portieverpakkingen gemaakt van biologisch afbreekbaar papier. Dat noemen we nu zuinig op de aarde (en je portemonnee). 

Last but not least: de was. We lopen allemaal graag in fris gewassen kleding rond, maar met al die wasbeurten kosten liters water. Natuurlijk ga ik je niet vertellen dat je je kleding niet meer moet wassen, maar voor een snelle opfrisbeurt tussendoor is de wasspray van Robijn ideaal. Ruikt je kleding net niet helemaal fris meer maar hoeft het eigenlijk ook nog niet in de was? Spuit er een beetje spray op en laat het even uithangen. En voila, je kleding ruikt weer als net gewassen!

Kleding

“Die winkel met goedkope troep, is dát duurzaam?” Heel eerlijk: ik keek gek op toen ik de tip kreeg om eens bij de Takko te gaan winkelen. Het felgele logo nodigt niet heel erg uit om daar leuke kleding te kopen. Maar mijn zus, die zelf alleen maar duurzame kleding koopt, zei dat ik er toch echt eens moest kijken. Met een lichte aarzeling stapte ik de winkel binnen. Tot mijn verbazing hingen er eigenlijk genoeg mooie dingen aan de rekken. Een half uurtje later liep ik tevreden weer naar buiten met een tas vol nieuwe aanwinsten. Het mag dan misschien nog niet perfect zijn, maar bij Takko wordt steeds meer gekeken naar goede werkomstandigheden en duurzame productietechnieken. Als je portemonnee niet toelaat dat je shopt bij dure merken die elke vezel van de stof laten maken van gerecyclede PET-flessen dan is dit in ieder geval al een hele mooie stap. Ook de C&A houdt zich steeds meer bezig met duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. Wederom: ze zijn er nog niet, maar in vergelijking met andere fast fashion ketens gaan ze met sprongen vooruit. Ideaal als je graag af en toe een spijkerbroek voor twee tientjes koopt, maar wel liever een die gemaakt is van biologisch katoen.

‘Vind het bij Vinted’, je hebt de slogan vast weleens voorbij horen komen in het reclameblok. Op Vinted kan je kleding die je zelf niet meer draagt verkopen. Er zijn een heleboel pareltjes te vinden. Vind je het niet zo’n fijn idee dat iemand anders de kleding al heeft gedragen? Je kunt ook filteren op kleding waar het kaartje nog aanzit. Zo scoor je leuke nieuwe kleding, vaak voor een fractie van de originele prijs. 

De meest duurzame en goedkope optie is natuurlijk om helemaal geen nieuwe kleding te kopen. Daag jezelf en je vriendinnen eens uit om een maand niets nieuws te kopen en het te doen met wat je al hebt. Wie weet ontdek je weer leuke nieuwe combinaties!

Eten

Van een drukke dag op kantoor ga ik ‘s avonds direct door naar een volgende afspraak. Tussendoor maar even snel avondeten kopen op het station. Een wrap van de AH To Go en een flesje water erbij, lekker makkelijk. Vijf euro, daar had ik thuis twee of drie maaltijden van kunnen koken, bedenk ik me terwijl ik het eten uit de overbodig grote plastic verpakking haal.

Herkenbare situatie? In een drukke week kom je er soms gewoon niet aan toe om van tevoren eten klaar te maken om mee te nemen. Dan is het een makkelijke oplossing om onderweg even wat te kopen. Maar elke keer die paar euro kan aan het eind van de maand opgeteld een behoorlijk bedrag worden. Daarnaast betekent elke maaltijd onderweg ook weer een hoop wegwerpplastic. Door te investeren in een fijne lunchbox en van tevoren eten te maken om mee te nemen bespaar je geld en verpakkingsmateriaal. Weinig tijd voor een hele mealprep? Kook wat extra pasta bij het avondeten en neem de restjes mee voor de volgende dag. Zo red je ook nog je kliekjes van de container, een win/winsituatie!

Oké, zelf eten koken dus. Maar wat kun je koken als je de aarde niet te veel wilt belasten? Een bekende tip is natuurlijk om te proberen je vleesconsumptie beperkt te houden. Door één dag geen vlees te eten bespaar je ongeveer evenveel water als met een maand niet douchen, onderzocht de Nationale Week Zonder Vlees. In dit artikel vind je vijf tips om makkelijk en goedkoop te koken met minder vlees. 

Daarnaast kun je ook voor gerechten kiezen met seizoensgroente in de hoofdrol. Groenten die ‘in het seizoen’ zijn hoeven niet in een kas gekweekt te worden, dat scheelt veel elektriciteit. Met een snelle Google-zoektocht vind je zo een lijst met de beste groente- en fruitsoorten om te kopen in een bepaalde maand. Bonus: vaak zijn deze ook een stuk goedkoper en makkelijker verkrijgbaar dan producten die niet in het seizoen zijn. Wil je nog meer energie besparen? Kies dan ook voor groente en fruit van Nederlandse bodem. Alles dat niet met het vliegtuig naar Nederland hoeft te komen kost ook geen liters kerosine. Én dat voel je vaak ook in je eigen portemonnee. In de supermarkt staat op de verpakking vaak aangegeven waar het product vandaan komt. 

Deel dit artikel: