Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ook als onvruchtbaar stel kun je heel vruchtbaar zijn’

Niet meer jaloers

Jarenlang wil ze niets liever. Een kind. Liever vandaag dan morgen. Maar voor verloskundige Reina (31) is het bijna onmogelijk om op de natuurlijke manier zwanger te raken. Haar kinderwens wordt een obsessie, tot die ene preek op zondagochtend. “In één klap was ik niet meer jaloers op vriendinnen met baby’s. Het was echt een cadeautje.”

Deel:

Onvruchtbaar

“We kwamen er een paar maanden voor ons huwelijk achter. Ik ging naar de huisarts voor anticonceptie en vertelde dat ik rondom mijn menstruatie vaak klachten had. De dokter verwees me door naar de gynaecoloog, die de diagnose stelde dat mijn eierstokken minder goed werken. Ik ben verminderd vruchtbaar, kinderen krijgen zou voor ons niet vanzelfsprekend zijn. Ik kreeg de pil voorgeschreven, omdat die mijn lijf rustig kon houden. Zodra ik zwanger zou willen raken en het duurde langer dan een halfjaar, mocht ik terugkomen. Ik was 23 jaar en kinderen waren nog een ‘ver van ons bed’-show. We zien wel, dachten we.

'Ik vind 'onvruchtbaarheid' een gruwelijk woord; alsof je er niet toe doet als je geen kinderen hebt'

Toen we trouwden, zat ik heel slecht in mijn vel. Ik voelde me rot, moe en neerslachtig. Heel gek als je net getrouwd bent. Ik herinnerde me dat ik me als tiener ook zo slecht voelde, toen ik wegens menstruatieklachten de pil slikte. Toen ik daarmee stopte, was ik gelijk vrolijker. Ook nu klaarde de lucht direct op toen ik stopte met het slikken van hormonen. Na een tijdje anti-kraak wonen, kochten we een vrij groot huis in Drenthe. Sommige mensen zeiden: ‘Oh, dan ga je zeker ook gauw aan kinderen beginnen?’ Ik vond de vragen soms best confronterend, net als lege kamers in ons huis. Misschien zouden die nooit worden gevuld.”

Huwelijk op het spel

“Als ik zwanger wilde worden, zou ik aan de hormonen moeten. Ik wist hoe beroerd ik daarvan zou worden. Ik had op onze bruiloft aan mijn man beloofd om van hem te houden en voor hem te zorgen, maar met hormonen kon ik niet voldoen aan die belofte. Voor de buitenwereld zou ik me misschien goed kunnen houden, maar binnenshuis zou de bom barsten. Daarom besloten we al heel snel dat we dat er niet voor over hadden. Ook al was de kans op kinderen dan ineens een heel stuk kleiner, ik wilde mijn gezondheid en mijn huwelijk er niet voor op het spel zetten.

'Zwanger worden werd een soort obsessie'

Ondertussen werd mijn kinderwens wel groter. Vriendinnen om me heen trouwden en waren binnen no time zwanger. Ik was blij voor ze, maar ik vond het ook ingewikkeld als ik weer in een doopdienst zat. Tijdens mijn werk als verloskundige zat ik af en toe tegenover mensen die onverwachts zwanger raakten en er niet blij mee waren. Daar kon ik heel verdrietig om zijn. Ik was dagen aan het zoeken naar natuurlijke manieren om toch zwanger te raken. Het werd een soort obsessie. Ik had altijd gedroomd over een groot gezin. Ik kom uit een gezin van vier en een goede vriendin van mij is de oudste van een gezin van zes, dus ik wist hoe gezellig het kon zijn. Dat gezin moest er komen.”

Tien zonen

Op een zondag, toen mijn man en ik op weg waren naar de kerk, zat het me heel hoog. Ik was zo verdrietig en wilde gewoon heel graag een kind. De dominee las voor uit 1 Samuel, waar Elkana met zijn vrouwen Peninna en Hanna naar Jeruzalem gaat. Peninna heeft kinderen, Hanna niet. Ze is daar heel verdrietig over. Elkana zegt dan tegen Hanna: ‘Waarom ben je zo bedroefd? Ben ik je niet meer waard dan tien zonen?’ Die kwam bij me binnen. Ik dacht: ik heb een man die van me houdt, en mooie baan… Wat wil ik nog meer? Het voelde als een signaal om mijn verlangens echt aan God over te geven. Ik zei tegen God: ‘Als dit de weg is die U van ons vraagt, dan wil ik mijn werk met plezier kunnen doen en niet meer jaloers zijn op vriendinnen die zwanger zijn.’

'Ik besefte dat we ook vruchtbaar kunnen zijn door ons evangelisatiewerk'

Van de één op de andere dag voelde ik me compleet bevrijd. Ik kon oprecht blij zijn voor vriendinnen die een kind kregen en kon mijn werk met oprecht plezier doen. Het was een cadeautje. Mensen in mijn omgeving bidden nog weleens of we ouders mogen worden en dat vind ik prachtig, maar zelf bidden we sindsdien niet meer om kinderen. God heeft onze wens vervuld met zichzelf. Het gat is opgevuld met zijn vrede. Als er toch een kindje komt, zal ik het met open armen ontvangen, maar als het niet komt zijn we ook compleet.” 

Heel vruchtbaar

Uit een boek van iemand die hetzelfde meemaakte, leerde ik: Ook als onvruchtbaar stel kun je heel vruchtbaar zijn. In het Oude Testament geeft God de opdracht om de aarde te bevolken en vruchtbaar te zijn. Als Jezus naar de hemel gaat, zegt hij: ‘Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen.’ Hij heeft het niet over fysieke vruchtbaarheid. Het is het begin van een nieuwe orde. Ik besefte dat we ook vruchtbaar kunnen zijn door ons evangelisatiewerk voor Dabar, als teamlid van de Alphacursus, bij de jeugdclub van de kerk. We kunnen samen zulke mooie dingen doen door onze gaven en talenten te bundelen.

'Ik mag verdrietig zijn, maar het is niet meer mijn dagelijkse focus'

Ik ken koppels die ook met vruchtbaarheid worstelen, die ervoor bidden en een opening krijgen voor een behandeling. Iedereen moet daarin vrij zijn om eigen keuzes te maken. Wij proberen onszelf nu de vraag te stellen: is er iets anders wat we in het Koninkrijk mogen doen? Ik geloof dat als Hij een bepaalde route voor ogen heeft, hij onze verlangens ook kan veranderen. Natuurlijk steekt het soms of overvalt het verdriet me. Ik rouw om iets wat ik nooit heb gehad en dat gaat gepaard met pijn. Ik mag er verdrietig om zijn, maar het is niet meer mijn dagelijkse focus.

Complete vrouw

“Het Engelse woord voor ‘onvruchtbaar’ is ‘barren’, wat ‘dor’ betekent. Ik vind dat een gruwelijk woord; alsof je er niet toe doet als je geen kinderen hebt. De maatschappij kan je dat gevoel geven. Maar God kijkt door Jezus naar jou en ziet een compleet mens. Een vrouw die voldoet. Hij wil niets liever dan dat je je gaven en talenten voor Hem inzet. Als je als koppel met vruchtbaarheid bezig bent een doorverwijzing krijgt naar een arts: neem de tijd om ervoor te bidden. Bespreek met elkaar hoe ver je wil gaan. Lees erover, verdiep je erin. En blijf je huwelijk op de eerste plaats zetten. Beschadig het niet door bepaalde routes in te slaan. Blijf elkaar op de eerste plaats zetten, dat is het allerbelangrijkst.”

Beeld: Unsplash

Lees ook: wat als je geen kinderen hebt?

Geschreven door

Charlotte van Egmond

--:--