Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Reinier van den Berg: 'Samen kunnen we een leefbare aarde creëren'

Nederland leert Reinier van den Berg kennen als weerman en meteoroloog. Tegenwoordig treedt hij voornamelijk naar buiten als klimaatdeskundige. Hij maakt zich ernstig zorgen over de opwarming van de aarde en de biodiversiteit die achteruit holt. In gesprek met Jurjen ten Brinke in 'Bid, bedank, bewonder' deelt hij zijn bezorgdheid, maar ook zijn geloof en verwondering.

Deel:

Reinier herinnert zich nog goed een moment lang geleden dat hij bad om ander weer. “Dat ging over het zien van de zonsverduistering in 1991 in Frankrijk”, vertelt hij. “Het was helemaal grijs en de kans was vrij klein dat er een gat in het wolkendek zou komen.” Tien minuten voor de zonsverduistering gebeurt dat wonderlijk genoeg wel. “Ik vind dat een hele liefdevolle knipoog uit de hemel.” Bidden tot God is belangrijk voor Reinier, vertelt hij. “Meestal gaat het om dingen die veel belangrijker zijn dan het weer. Voor mensen uit mijn omgeving of gezin, maar ook voor dingen die veel verder weg spelen, zoals de oorlog in Oekraïne.” 

Liefde voor natuur

Toch leeft Reinier vooral op wanneer hij het over bewonderen heeft. “Dat zit in de manier waarop ik naar de natuur kijk. Vanochtend heb ik nog allemaal foto’s gemaakt, omdat ik zo’n mooie zonsopkomst zag. Met een beetje sneeuw en een beetje mist en de oranje zon komt er zo bovenuit. Dan begint de dag al met verwonderen.” Zijn liefde voor natuur wordt hem dan ook al jong meegegeven door zijn ouders. “Mijn moeder tuinierde heel fanatiek. We hadden echt een hele mooie, bloeiende tuin.” Al als jong jochie weet hij dat hij later het weer wil presenteren. 

Niet rooskleurig

De laatste jaren houdt hij zich veel bezig met duurzaamheid. “Door mijn werk zie ik dat het klimaat in Nederland en de wereld razendsnel opwarmt.” De toekomst ziet hij daarom niet rooskleurig in. “Ik ben een optimist, maar ik moet mezelf wel heel erg opjutten om daar nog hoopvol over te zijn. Je kunt je ogen niet sluiten voor de snelheid van klimaatverandering, het smelten van gletsjers en het verlies van biodiversiteit. Onze transitie naar een eerlijkere en duurzamere samenleving gaat veel te langzaam.”

Boswachter Jonathan neemt je mee de natuur in: 'Schoonheid zit overal, je moet het alleen willen zien’

Lees ook over:

Boswachter Jonathan neemt je mee de natuur in: 'Schoonheid zit overal, je moet het alleen willen zien’

Leefbare aarde

Reinier vindt het te gemakkelijk om te bidden dat klimaatverandering stopt. “Als je in God gelooft, bid dan dat de harten en ogen en het verstand van mensen opengaan om het juiste te doen. Dat mensen met goede initiatieven de ruimte krijgen. Met de kennis die we hebben, kunnen we een leefbare aarde creëren voor acht miljard mensen. Er is genoeg ruimte, we kunnen genoeg voedsel verbouwen voor iedereen.” Zelf probeert hij daar ook in zijn persoonlijke keuzes aan bij te dragen. “Waar ik naartoe ga op vakantie, de manier waarop ik reis, dat wat ik eet en consumeer. Dat zijn dingen die allemaal beter kunnen.” 

Bekijk het hele gesprek in Bid, bedank, bewonder op zondag 25 juni om 09:20 op NPO2 of nu al via NPO start

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--