Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Schuilt er dan toch een politicus in Wopke Hoekstra?

Blog van Tijs van den Brink

Zou Wopke Hoekstra dan toch een politicus zijn? Die vraag dringt zich op, nu de politiek leider van het CDA het kabinet naar de rand van de afgrond heeft gedirigeerd.

Deel:

Weet u nog hoe het begon? Hoekstra wilde helemaal geen CDA-leider zijn. Toen er een opvolger werd gezocht voor de naar Leeuwarden vertrokken Sybrand Buma, was Wopke Hoekstra niet beschikbaar. “Ik ben meer een bestuurder dan een politicus”, was toen zijn argumentatie.

Het werd toentertijd Hugo de Jonge, maar zijn leiderschap was van korte duur. Kort voor de verkiezingen van 2021 werd Hoekstra alsnog op het schild gehesen. De campagne verliep weinig florissant. Het CDA verloor vier zetels en raakte enige tijd na de verkiezingen ook Pieter Omtzigt nog kwijt. Van politiek vernuft was weinig te zien.

Tijdens de formatie die volgde wilde Hoekstra, net als Rutte, per se geen coalitie vormen met een combinatie van de PvdA en GroenLinks. Door die blokkade duurde de formatie episch lang, maar Hoekstra gaf geen krimp – en kreeg zijn zin. School er dan toch een politicus in deze man?

Bij de verdeling van de posten verkoos de CDA-leider een bestuursfunctie boven een veel politiekere functie: geen fractievoorzitter in de Tweede Kamer, wat wel zeer gewenst was bij een partij in nood als het CDA, maar minister van Buitenlandse Zaken. Daar was hij zo druk mee, dat hij als leider van het CDA nagenoeg onzichtbaar was – zo verweet bijvoorbeeld de boerenachterban van het CDA hem.

Maar in het reces was daar ineens een politieke daad van jewelste. In de krant kondigde Hoekstra aan dat de stikstofuitstoot voor het CDA niet langer voor 2030 gehalveerd hoeft te zijn, wat wel is afgesproken in het regeerakkoord. De andere coalitiepartijen waren verbijsterd, maar het CDA week niet. De politicus Hoekstra heeft de reputatie doorgaans met geen 87 paarden van zijn plek te krijgen te zijn. De kans dat hij alsnog op dit standpunt terugkomt, acht ik nihil.

De grote vraag is: wat doet D66? Laat die partij het kabinet vallen of accepteert ze dit keer deze draai van het CDA? Als het kabinet valt, zou het mij niet verbazen als Hoekstra de politiek verlaat. De twijfel aan de man in z’n partij is groot. 

Maar als Hoekstra z’n zin krijgt en het kabinet blijft zitten, dan ligt alles weer open. Dan zou weleens kunnen blijken dat Wopke Hoekstra toch een politicus is.

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--