Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stap je in de medische mallemolen?

IVF, ja of nee? Als blijkt dat kinderen krijgen niet vanzelfsprekend is, kom je misschien voor deze vraag te staan. Jorien Ouweneel van 'Mijn leven is OK' geeft tips.

Deel:

Het is inmiddels bijna 40 jaar geleden dat de eerste reageerbuisbaby is geboren. De Engelse Louise Brown kwam in 1978 op de wereld nadat haar ouders na 9 jaar proberen de eerste ivf-behandeling ooit ondergingen. In Nederland heeft 1 op de 6 stellen te maken met verminderde vruchtbaarheid. Tegenwoordig is één op de vijfendertig kinderen in Nederland geboren na een fertiliteitsbehandeling. Dit houdt in dat in bijna élke schoolklas wel een kind zit dat niet via spontane bevruchting is geboren.

Sinds 1978 heeft medische wetenschap stappen gezet en bestaan er naast IVF ook andere vruchtbaarheids/fertiliteitsbehandelingen zoals IUI, ICSI, MESA en TESE en inmiddels ook draagmoederschap en eicel- en zaadceldonatie. Voor gynaecologen en fertiliteitsartsen is dit hun dagelijkse kost, hun vak. Zij bieden daarom al deze mogelijkheden vaak als bijna vanzelfsprekend aan. Als echtpaar dat net te horen heeft gekregen verminderd vruchtbaar te zijn, moet je daarom sterk in je schoenen staan en afwegen of je wel of niet in de rollercoaster stapt die de medische mallemolen heet.

Vragen
Als je voor het dilemma wordt gesteld om wel of geen vruchtbaarheidsbehandeling te doen, komen er allerlei vragen op. ‘Kun je dit doen als christen?’ 'Wat zegt de Bijbel hierover?’ 'Hoe weten we of het goed of fout is?’ Toen mijn man en ik net hadden gehoord dat er op de natuurlijke manier waarschijnlijk geen kinderen zouden komen, stelde de arts daarna meteen de vraag of we wilden overwegen om van een zaaddonor gebruik te maken! Ik weet nog dat ik in shock was van de eerste mededeling en de vraag eigenlijk niet kon beantwoorden. Ik wist volgens mij nog niet eens dat deze mogelijkheid bestond en nu werd ik al voor de keuze gesteld. Gelukkig waren mijn man en ik het hier snel over eens dat dit voor ons een stap te ver zou zijn.

Om een beeld te geven van de dilemma's waar je mee te maken krijgt, geef ik hier 3 korte redenen om wel een medische behandeling te doen en 3 korte redenen om dit niet te doen.

3 redenen om wél een medische behandeling te doen

  1. Omdat het via de natuurlijke weg (menselijk gezien) niet mogelijk is en de wens naar een kind heel groot is.
  2. Omdat God de medische wetenschap en kennis aan ons heeft gegeven en we daar in geval van ziekte, etc. ook gebruik van maken.
  3. Ook het slagen van een medische behandeling blijft een Godswonder, er is geen menselijke garantie dat het lukt.

3 redenen om géén medische behandeling te doen

  1. Omdat je alle 'gedoe' van onderzoeken, spuiten, slikken, hormonen, en onzekerheid niet wil. Een medisch traject kan veel druk op je relatie zetten. Sommige mensen moeten ook vanwege (psychische) gezondheidsredenen afzien van een behandeling.
  2. Een medische behandeling staat te ver af van hoe God het bedoeld heeft in de intimiteit van het huwelijk. In dat heilige, intieme samensmelten van man en vrouw geeft God een vrucht. Daar moet geen menselijke hand aan te pas komen.
  3. Wat doe je met het 'restmateriaal'? Bij een vruchtbaarheidsbehandeling worden in de meeste gevallen meer eitjes bevrucht dan er gebruikt worden bij de terugplaatsing. Deze bevroren embryo’s (cryo's) blijven bewaard en kunnen voor een volgende behandeling ontdooid worden. Volgens sommigen is dit leven waarvoor je verantwoordelijk bent en anderen zeggen dat dit leven pas begint op het moment dat een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand.

Deze korte opsomming is aan te vullen met nog véél meer voors en tegens. En ieder heeft daar zo zijn eigen argumenten voor. De keuze om wel of niet voor een medische behandeling te kiezen, is voor ieder stel uniek en persoonlijk. Het is vaak geen gemakkelijke beslissing.

Neem daarom de tijd om hier samen over na te denken, te praten en voor te bidden. Verdiep je in de verschillende soorten behandelingen en de impact hiervan. Kijk of je mensen kent die hier ervaring mee hebben of laat je aan het begin van dit traject al adviseren door een coach of andere deskundige. Op het moment dat je vóóraf al goed nadenkt over je (medisch ethische-) grenzen voorkom je, dat je erachter komt in de mallemolen te zijn gestapt zonder dat je met elkaar hebt bepaald wanneer en waarom je eruit kunt stappen. 

Neem hiervoor echt de tijd en zoek God hierin. Veel wijsheid en zegen gewenst!

Vertrouw op de Heer met heel je hart,

steun op je eigen inzicht niet.

Denk aan Hem bij alles wat je doet,

dan baant Hij voor jou de weg.

(Spreuken 3:5-6)

Over Jorien

Schermafbeelding_2018-01-16_om_18.32.02

Jorien Ouweneel (1977) is zelf ongewenst kinderloos en heeft van haar pijn haar passie gemaakt. Via haar bedrijf Mijn leven is OK, begeleid, inspireert en bemoedigt zij nu mannen en vrouwen die een (nog) onvervulde kinderwens hebben. Regelmatig organiseert ze workshops of informatieavonden. Check daarvoor Mijn leven is OK of volg haar via Facebook of Instagram

--:--