Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Zo belangrijk is papa's werk ook weer niet'

Klaas van Kruistum: geluksvogel, huisvader en jongetje

Zijn eerste liefde is de radio, maar intussen is Klaas van Kruistum (34) iedere week wel op televisie te zien. Wie is die goedlachse, blonde presentator? In Visie laat hij zes kanten van zichzelf zien, die weinig tv-kijkers kennen: de denker, zijn serieuze en vrolijke kant, zijn relativeringen, de geluksvogel, de huisvader en het jongetje.

Deel:

1. Denker

"Er komt nogal wat op me af tijdens de opnames van bijvoorbeeld Jong en Bestemming Onbekend. Voor dat programma neem ik jongeren mee naar plekken op aarde waar mensen het moeilijk hebben. Als ik in een sloppenwijk mensen zie worstelen om te overleven, raakt dat me. Waarom zij wel en ik niet? Waarom zijn de verschillen in de wereld zo groot? Wat kan ik daaraan doen? Met die vragen kan ik worstelen. Gelukkig kan ik er iets aan doen, bijvoorbeeld door het probleem zichtbaar te maken op televisie. En door kandidaten die zulke ellende nog nooit echt gezien hebben, er cold turkey mee te confronteren.
Die twijfelkant van me zie je niet zoveel op tv. Zoiets moet ook passen in het format van een programma natuurlijk. Daarom parkeer ik die vragen uiteindelijk ook weer. Met wat vrienden en een biertje haal ik ze dan soms naar boven."

2. Serieus en vrolijk

"Toen ik Bestemming Onbekend en Jong mocht presenteren, moest ik wel even schakelen. Vroeger dacht ik: 'Als ik een programma presenteer, moet het wel leuk zijn.' Maar in Jong twee dagen optrekken met iemand die een serieuze poging tot zelfdoding heeft gedaan, is natuurlijk niet direct leuk. Het is wél het leven zoals het is.
Het was voor mij een mooie ontdekking dat de Klaas die serieus in gesprek gaat, toch echt dezelfde Klaas is die bijvoorbeeld de slappe lach krijgt op 3FM. Het is eigenlijk bizar: het ene moment sta ik voor Bestemming Onbekend tussen lijmsnuivende jongeren in een sloppenwijk, een dag later lijm ik voor Checkpoint pvc-buizen aan elkaar. Vooraf vroeg ik me af of ik die grote verschillen zou trekken, maar dat viel erg mee. Op de set van Checkpoint kan ik moeilijke vragen laten voor wat ze zijn. Begrijpen zal ik ze toch niet

3. Relativerend

"Mijn tripjes naar probleemgebieden hebben me bescheidener gemaakt, en ik kan nu makkelijker relativeren. De zaken waar wij als westerse christenen over discussiëren, zijn vaak niet zo belangrijk. Als we in mijn gemeente weer eens bezig zijn met hoe het allemaal precies moet in de dienst... Prima als je daarover wilt babbelen, maak gerust een keus, maar houd vooral in de gaten dat we zelf ook maar wat proberen.
Nog iets wat ik heb leren relativeren: de problemen die we hier hebben. Daarom vind ik Bestemming Onbekend zo'n goed programma. Ja, we hebben allemaal ons ‘kruis’ te dragen, maar het maakt wel uit of je worstelt om te overleven door gebrek aan basisbehoeften of niet."

4. Geluksvogel

"Ik ben de meest gelukkige man op aarde. Daar ben ik me wel van bewust geworden tijdens al die opnames in de derde wereld. Dat ik in het Westen woon, is al geluk hebben, en dan woon ik ook nog eens in Nederland. Ik heb zoveel om dankbaar voor te zijn: de leukste baan ter wereld, een fantastisch gezin en een berg rijkdom.
God heeft me vreselijk veel gegeven, daarom probeer ik uit het leven te halen wat Hij erin gelegd heeft. Voor mij betekent dit dat ik mijn talenten gebruik en anderen probeer lief te hebben. Heel veel dingen van God snap ik niet, maar dat Hij liefde is, dat ik die liefde mag uitdelen en dat die liefde niet ophoudt, daar ben ik van overtuigd. In alle bescheidenheid en met vallen en opstaan, want ik ben ook geen liefdesgoeroe of -kunstenaar."

5. Huisvader

"Mijn gezin is superbelangrijk voor mij: mijn vrouw Rosemarijn en mijn kinderen. Ik heb drie bloedjes van kinderen, die echt fantastisch zijn, al word ik af en toe gek van ze, haha. Maar het is vooral intens genieten.
Soms, als het druk is, zien we elkaar niet veel. Vooral tijdens de opnames van Bestemming Onbekend was dat het geval. Dat is niet makkelijk voor Rosemarijn. In de aftiteling van Bestemming Onbekend had wel mogen staan: 'Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Rosemarijn'. Zonder haar zou het niet kunnen.
Ik vind het heel fijn dat thuis echt thuis is, en dat ik daar mijn werk achter me kan laten. Natuurlijk krijgt mijn gezin via de televisie mee wat ik meemaak, maar er zijn belangrijkere dingen. Dat vinden zij gelukkig ook. Een tijdje geleden nam ik de kids mee naar de set van Checkpoint. Daar stond een trampoline, en dat was het enige waar ze het na afloop over hadden. Dat is prima: zo belangrijk is papa's werk ook weer niet."

6. Jongetje

"Ik kom uit een echt vrouwengezin met drie zussen, en heb nu zelf drie dochters. Checkpoint heeft me laten zien hoe leuk het is om een jongen te zijn. Lekker uitproberen, gewoon even rotzooien, heel leuk! Ik geniet daar zo van. Thuis heb ik pas bijvoorbeeld eigenhandig – met wat hulp – een complete televisiewand in elkaar geschroefd. Eerlijk is eerlijk, het kostte me wel wat moeite om 'm helemaal strak te krijgen, maar als zoiets lukt, vind ik dat heel cool. Ik weet niet of ik vóór Checkpoint ook zoiets had gedaan. Dan was ik waarschijnlijk gewoon naar de Ikea gegaan, haha!"

Klaas

De kans om radio te maken krijgt Klaas van Kruistum (34) in 1999 bij de EO, waar hij dj wordt op 3FM. Als televisiepresentator maakt hij zijn debuut bij Nederland Helpt, al snel gevolgd door het kinderprogramma Omega Code.
Het afgelopen seizoen presenteerde hij onder andere Checkpoint, Jong, Bestemming Onbekend, de televisie-uitzendingen van de EO-Jongerendag en het Xnoizz Flevo Festival, en Jouw Weekendfinale op 3FM.
Klaas is getrouwd met Rosemarijn en heeft drie dochters: Anne-Fleur (7), Nathalie (6) en Madelief (3).

Volg Klaas via Twitter: Twitter.com/klaasmans

Tekst: Pieter-Jan Rodenburg
Beeld: HP Fotografie

--:--