Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De overgang: zo gaan jij en je partner daarmee om

Tips om het nog een beetje gezellig te houden thuis

Stemmingswisselingen, slapeloosheid, opvliegers: overgangsklachten kunnen een huwelijk of relatie behoorlijk op de proef stellen. Hoe ga je daar als partners samen mee om?

Deel:

Nog even op een rijtje: je menopauze is de allerlaatste menstruatie, de overgang is de gemiddeld vijf tot tien jaar daaromheen. Gemiddeld komt een vrouw in de menopauze rond de 45 tot 55 jaar; bij 1 à 2 procent van de vrouwen stoppen de menstruaties al voor het veertigste jaar.

Wat verandert er in de overgang?

Wat er verandert in de overgang Vrouwen in de overgang krijgen allerlei lichamelijke en mentale klachten. Denk aan opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, slaapproblemen, gewrichtspijn en vermoeidheid. Je huid kan dunner worden, je kunt overmatige beharing krijgen of je haarstructuur verandert. Door de overgang heb je vaak meer of minder zin in seks en/of kun je pijn bij het vrijen ervaren.

Al die symptomen gaan niet ongemerkt voorbij – en zullen hier en daar voor wrijving zorgen tussen jou en je partner. Zo merkte Esther dat haar behoefte aan aanraking anders werd, waardoor de fysieke intimiteit met haar man er anders uit ging zien.

Omgaan met overgangsklachten in je relatie

De overgang kan een uitdagende tijd zijn voor partners, maar als je elkaar blijft steunen en open communiceert kan de relatie er ook sterker door worden. Onthoud: deze fase is tijdelijk, je moet hier samen doorheen. Doe je voordeel met deze tips.

1. Goede communicatie

Het is de basis van elke goede relatie: communicatie. En dat geldt des te meer tijdens de overgang, als een vrouw zich toch niet helemaal zichzelf voelt. Praat eerlijk en open met elkaar over je gevoelens. Als vrouw moet je je comfortabel voelen om je klachten en zorgen te delen, zonder je daarbij veroordeeld te voelen. Daarvoor is het belangrijk dat de partner zich geduldig en empathisch opstelt.

Lees ook: https://www.eo.nl/artikel/communicatie-in-je-relatie-dit-is-hoe-je-het-aanpakt

Praktische tips:

- Plan momenten in om rustig en ongestoord te praten. Maak bijvoorbeeld na het eten een wandeling samen.
- Laat je partner uitpraten zonder te onderbreken of te oordelen.
- Wees open en eerlijk; deel je gevoelens en gedachten op een respectvolle manier.
- Houd in je achterhoofd dat mannen en vrouwen vaak verschillen in hun denken en handelen: waar dat bij een man gestructureerd is, loopt dat bij een vrouw eerder allemaal door elkaar.

2. Jezelf inlezen

Voor een partner is het nuttig om meer te weten over de overgang en de klachten die daarbij horen. Het kan helpen om beter te begrijpen wat de vrouw doormaakt – en zo meer empathie te kunnen tonen. Gelukkig gaan er talloze boeken, artikelen en websites rond met betrouwbare informatie over de overgang.

Praktische tips:

- Lees artikelen en ervaringsverhalen over de overgang.
- Voor medische informatie kun je de website voor Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (nvog.nl) raadplegen.
- Lees een toegankelijk boek over de overgang, zoals Te lijf van Isa Hoes en Medina Schuurman of Het verboden woord van Caroline Tensen.

3. Emotionele intimiteit

De overgang gaat nogal aan de haal met de emoties van een vrouw. Het is belangrijk dat een partner hier op een goede manier mee omgaat. Natuurlijk mag je je ergernissen uiten – maar probeer je vrouw ook te ondersteunen. Dit kan door simpele handelingen als een knuffel geven, een luisterend oor bieden of samen iets leuks doen ter afleiding.

Lees ook: https://www.eo.nl/nevenactiviteit/eva/5-manieren-om-emotionele-intimiteit-in-een-relatie-te-versterken

Praktische tips:

- Laat zien dat je haar (gevoelens) serieus neemt.
- Geef complimenten en benadruk wat je waardeert aan haar.
- Plan quality time met elkaar in: doe samen leuke activiteiten die ontspanning en plezier brengen.

4. Helpende hand

Je vrouw is in de overgang, niet gehandicapt – maar ook praktische ondersteuning kan heel fijn zijn om het haar iets makkelijker te maken. Help wat meer in het huishouden, maak samen een takenlijstje en/of denk bijvoorbeeld na over een realistische weekplanning.

Praktische tips:

- Maak een weekplanning waarin je alles meeneemt: sportmomenten, vergaderingen, huishoudelijke taken en ontspanningsmomenten.
- Verdeel de huishoudelijke taken evenredig.
- Moedig elkaar aan om gezond te eten, te bewegen en voldoende te slapen.
- Zoek samen ontspanning.
- Laat haar ook af en toe alleen ontspannen.

5. Seksualiteit

De overgang kan ook invloed hebben op je seksleven. Je hebt minder zin in seks, krijgt een drogere vagina en/of hebt pijn tijdens het vrijen. Het is belangrijk om deze problemen bespreekbaar te maken en niet meteen de handdoek in de ring te gooien. En om moed te houden: na de overgang gaat het vaak beter met de seksuele relatie.

Praktische tips:

- Communiceer je seksuele behoeften; bespreek open wat je wel en niet prettig vindt.
- Seks is meer dan geslachtsgemeenschap: er zijn andere manieren om intimiteit te beleven. Denk aan knuffelen, zoenen, masseren of samen in bad gaan.
- Glijmiddelen kunnen helpen om vaginale droogheid te verminderen.

Lees ook: https://www.eo.nl/artikel/eva-seks-liever-minder-vaak-dan-met-tegenzin

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--