Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Gierige Gerda’ over haar eigen ervaring met geld: ‘Besparen is voor mij noodzaak’

Wekelijks geeft ze haar Instagram-volgers de beste bespaartips

Als Minke niet meer rondkomt met haar boodschappen, gooit ze het roer drastisch om: dit wil ze nooit meer meemaken. Ze besluit haar bespaartips te delen met de rest van Nederland en groeit uit tot de razend populaire ‘Gierige Gerda’. Wekelijks geeft ze haar tienduizenden Instagram-volgers tips over de beste aanbiedingen en zelf spaart ze er ook flink op los.

Deel:

Al voordat Minke begint met het delen van bespaartips, krijgt ze de naam ‘Gierige Gerda’. “Ik vertelde mijn vrienden vaak dat ze hun boodschappen ergens anders veel goedkoper konden kopen en ik wees ze op allerlei aanbiedingen. Dan zeiden ze tegen mij: ‘ah, daar hebben we Gierige Gerda weer.’”Minke besluit onder die naam haar tips te delen met de rest van Nederland.

Nooit meer 

Toen Minke haar vrienden voorzag van de beste bespaartips, zag haar eigen financiële plaatje er niet altijd goed uit. “Toen mijn relatie uitging, had ik alleen een parttimebaan. Ik moest in mijn eentje de kosten van het huis dekken, maar dat lukte me niet.” Minke besluit echt actie te ondernemen als ze nauwelijks meer iets kan betalen. “Mijn kar boodschappen kostte twintig euro, maar ik had maar tien euro op mijn bankrekening. Toen dacht ik: ‘dit wil ik nooit meer.’”

Goede deals 

“Het besparen heeft altijd al wel in mij gezeten”, vertelt Minke. “Ik kom uit een gezin van vier kinderen en mijn moeder was altijd op zoek naar de beste aanbiedingen. Anders kon ze het niet betalen.” Het voornaamst wat Minke hiervan heeft geleerd? “Niet alle aanbiedingen zijn een goede deal. De supermarkten zijn er tegenwoordig op uit om zoveel mogelijk uit je zakken te trekken. Eigenlijk is de supermarkt een soort jungle van marketingtrucs.”

Eigenlijk is de supermarkt een soort jungle van marketingtrucs

Het is volgens Minke pas ècht een goede deal, als je merkt dat je ook persoonlijke voordelen overhoudt aan het besparen van geld. “Sinds ik ben gaan besparen heb ik veel meer ruimte in mijn hoofd gekregen. Eigenlijk ben ik heel erg slecht met geld, maar sindsdien ik erop ben gaan letten, weet ik precies wat ik wel en niet kan doen.” Maar ook Gierige Gerda maakt weleens een blunder. “Laatst kocht ik een aantal voordeelpakken van een trending koffiemerk. Ik dacht goedkoop uit te zijn, maar het blijkt dus dat ik die koffie helemaal niet lekker vind. Volgende keer proef ik het eerst voordat ik meer aanschaf. Soms is goedkoop nou eenmaal duurkoop.”

Ga niet uit van je eigen verwachtingen

Minke heeft veel ervaring met besparen en deelt een van haar belangrijkste tips: “Ga niet uit van je verwachtingen, die kunnen je veel geld kosten. Dat een budgetsupermarkt altijd goedkoper is, hoeft niet zo te zijn. Reken uit wat je kwijt kunt en bedenk: ‘wat past bij mij?’ Dat is beter dan uitgaan van je eigen verwachtingen dat iets goedkoop zou zijn.”

Hoewel we in Nederland wel degelijk de gevolgen merken van inflatie, is niet iedereen zo bewust met besparen bezig. Dat merkt Minke in haar omgeving ook. “Mensen gaan ervan uit dat ze het recht hebben om dingen weg te gooien, puur omdat ze het geld hebben. Ik heb een vriendin hierop gewezen en zij bespaart nu honderden euro’s per maand. Besparen is niet alleen voor de minst duurzame, ongezondste optie gaan. Het is juist een uitdaging om gezond te eten en duurzame keuzes te combineren met budget proof zijn."

Vijf bespaartips van Gierige Gerda

  1. Reken altijd door naar liter, kilo of stukprijs. Zo kan je alle prijzen beter vergelijken;
  2. Let er goed op of je goedkoper uit bent met een huismerk of a-merk aanbieding. Een huismerk kan nog steeds duurder zijn dan een a-merk aanbieding;
  3. Koop alleen wat je echt nodig hebt en ook echt gebruikt;
  4. Koop alleen spullen als ze de bodemprijs hebben;
  5. Kijk niet alleen naar je eigen verspilling, maar zoek in de supermarkt ook naar de afprijzingsbakken. Of haal eens Too Good To Go.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Niet duur, wel duurzaam

Lees ook over:

Niet duur, wel duurzaam

Geschreven door

Loïs van Suilichem

--:--